Keuzes maken

Een belangrijk onderdeel dat in de beginfase van een traject onderzocht wordt is het maken van keuzes. Hoe maak je keuzes? Waarop baseer je het maken van je keuzes en nog belangrijker maak je je keuzes bewust? Keuzes kun je om allerlei redenen maken maar ze sluiten niet altijd aan bij hetgeen je echt wilt. Er zijn legio redenen te bedenken waarom je in het verleden belangrijke keuzes hebt gemaakt. Je rolde erin, het kwam zo uit, de omgeving verwachtte de keuze, een ander maakte de keuze voor je, automatische piloot en ga zo maar door. Zo kun je nog allerlei andere redenen bedenken waarom je in het verleden keuzes hebt gemaakt. Terugkijkend naar het verleden en daarin blijven hangen is meestal niet wat mensen willen die kiezen voor een traject gericht op persoonlijke ontwikkeling of loopbaancoaching. Je wilt dingen anders gaan doen. Bewustwording van de beweegreden waarom je in het verleden keuzes hebt gemaakt gaat je helpen om in de toekomst bewust andere keuzes te maken. Keuzes omdat je dingen echt wilt! Wat wil je dan? Dat wordt helder in een traject gericht op persoonlijke ontwikkeling of een loopbaantraject.

Een inspirerend boek over het feit dat je altijd een keuze kunt maken is het boek van Edith Eva Eger, genaamd de keuze, leven in vrijheid. Het boek gaat over Edith Eger die op 16 jarige leeftijd naar Auschwitz werd gedeporteerd en hoe ze overleefde. Ze werkt als psychotherapeut en omschrijft in het boek hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen

Add A Comment